• Besteld voor 23:59, morgen geleverd
 • 100 dagen uitproberen
 • Het #1 waterontharder alternatief

Vaatwasser ontkalken

We gebruiken een vaatwasser om niet handmatig ons servies te poetsen. Zonder ons in te spannen worden de bordjes, bestek en glazen weer heerlijk schoon. Althans, dat is de bedoeling. Helaas zorgt kalk in ons water voor problemen. Is ons kalkhoudende kraanwater uiteindelijk wel zo goed voor de vaatwasser en het servies?

Waarom is het ontkalken van de vaatwasser nodig?

Vaatwassers worden jarenlang dagelijks in gebruik genomen en krijgen te maken met kalkhoudend water. Kalk lijkt onschuldig, maar kan na verloop van tijd voor problemen zorgen. Een ophoping van kalk is namelijk een van de voornaamste redenen dat vaatwassers niet meer in staat zijn om schoon servies af te leveren. Daarnaast zorgt een ophoping van kalk in de filters ervoor dat water niet goed afgevoerd wordt. Dit zorgt voor nare geurtjes, maar ook voor etensresten die aan het servies blijven kleven.

Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken?

Er zijn verschillende methodes om de vaatwasser te ontkalken. We omschrijven hieronder de beste methodes die je nu al kunt uitvoeren, maar we komen ook met een oplossing die eigenlijk veel beter is.

Spoelen met ontkalkingsmiddel

Spoelen met ontkalkingsmiddel is de populairste manier om kalk te verwijderen. We omschrijven hoe dit in zijn werk gaat. Allereerst is het belangrijk om de vaatwasser te spoelen zonder dat er servies in zit. De meeste vaatwassers hebben een voorspoelprogramma. Heeft die van jou dit niet? Dan raden we aan om zonder servies een programma op 60 graden aan te zetten. Gebruik geen vaatwasmiddel. Midden in het programma – of na 30 minuten – kun je de afwasmachine opendoen en het ontkalkingsmiddel op de bodem uitstrooien. Laat het programma hervatten en laat het ontkalkingsmiddel zijn werk doen. Belangrijk is dus dat de afwasmachine compleet leeg is en dat je niet tegelijkertijd standaard vaatwasmiddel in de vaatwasser hebt zitten.

Spoelen met schoonmaakazijn of soda

Als je geen speciaal ontkalkingsmiddel in huis hebt, kun je schoonmaakazijn of soda gebruiken. Ook hierbij is belangrijk dat je de lege vaatwasser even schoonspoelt met een voorspoelprogramma. Zorg ervoor dat er geen etensresten meer in de afwasmachine zitten en verspreid een klein kopje met azijn of soda over de bodem. Vervolgens zet je de vaatwasser op de hoogste temperatuur en laat je het programma draaien.

Hoe vaak moet ik mijn vaatwasser ontkalken?

Hoe vaak je de vaatwasser moet ontkalken, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt. Bij dagelijks gebruik raden we aan om minstens iedere 3 maanden een schoonmaak- of ontkalkprogramma te draaien. Dit zorgt ervoor dat je vaatwasser minder snel verstopt raakt en dat het servies blijft glanzen.

Voorkomen is beter dan genezen, maak gebruik van een antikalk systeem!

Het zit niet standaard in ons systeem om elke 3 maanden de vaatwasser te ontkalken. De meeste mensen hebben pas door dat de vaatwasser last heeft van kalkophoping als het te laat is en komen dan pas in actie. Voorkom dat kalk schade aan je vaatwasser toebrengt door gebruik te maken van een Amfa4000® antikalk systeem.

Voordelen van een antikalk systeem om de  kalkaanslag in de afwasmachine te verminderen

Dit systeem bevestig je zelf in enkele minuten over de lengte van de buis. We raden aan om hem in de buurt van de cv-ketel of waterpomp te monteren. De Amfa4000® hoeft niet aangesloten te worden op het elektriciteitsnetwerk. Het apparaatje werkt met magneten en is daarom altijd actief. De magnetische velden van de Amfa4000® zorgen ervoor dat calcium en magnesium niet kristalliseren, waardoor kalk zich niet meer kan hechten aan de leidingen (en dus je vaatwasser). Enkele andere voordelen op een rijtje:

 • De Amfa4000® is milieuvriendelijk en van hoogwaardige materialen gemaakt
 • Eenvoudig te monteren
 • Onderhoudsvrij
 • Voorkomt problemen aan apparatuur door het elimineren van kalkaanslag
 • hét alternatief voor dure waterontharders

Kan een antikalk systeem ook andere apparaten helpen?

Jazeker! De meeste apparaten die gebruikmaken van tapwater krijgen op den duur last van kalkaanslag. De Amfa4000® is daarom ook effectief bij de volgende apparaten:

Een antikalk systeem zorgt voor minder. Hij elimineert de kalksmaak in het drinkwater en zorgt voor lekkerdere koffie. Omdat er minder kalk in het water zit, wordt je beddengoed zachter en voelt je haar zachter aan.

Bestel eenvoudig online je Amfa4000®

Voorkom vies servies door een Amfa4000® te installeren. Bestel de Amfa4000® eenvoudig online en krijg hem de volgende dag geleverd. Met de handige instructies installeer je hem zelf al binnen 3 minuten!

 • Twijfel je over de werking? Probeer hem 100 dagen uit
 • Gratis retour als je niet tevreden bent
 • Snel geleverd
 • Gratis verzending
 • 10 jaar garantie